Gå till innehåll

Påsk

När går man påskkärring? Är skärtorsdag röd dag? Firanden av högtider och folkliga traditioner hos befolkningen i de nordiska samhällena är ett av Nordiska museets kunskapsområden. Här får du veta mer om påskfirandet utifrån museets samlingar och kunskap.

Påsken är kristendomens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminna om Jesus lidande, död och återuppståndelse. Också inom judisk tro har påsken mycket stor betydelse, men firas till åminnelse av judarnas uttåg ur Egypten.

Påskens dagar och Stilla veckan

Veckan före påsk kallas ”stilla veckan” och börjar med palmsöndagen. Själva påskhelgen består idag av skärtorsdagen, långfredagen, påskafton, påskdagen och annandag påsk. Påsken är sammanlänkad med fastlagen och fastan. Det var på påskdagen den katolska fastan upphörde.

Långfredagen är sorgens dag, Jesus dödsdag, då inga onödiga sysslor fick utföras och det långt in i vår tid var förbjudet med offentliga tillställningar. Det är egentligen inte förrän vid midnatt på påskafton som påsken börjar – genom Kristi uppståndelse från de döda på påskdagen. Det är därför som påskdagen är en glädjedag och den största högtiden i kyrkoåret. I Sverige börjar vi vanligtvis fira på påskafton, aftonen före högtidsdagen, precis som vid julafton och pingstafton.

Vanliga frågor om påsk