Gå till innehåll

Svindersvik

I en trädgård med knotiga äppelträd i Nacka gömmer sig en 1700-talsidyll. Svindersvik är ett sommarnöje i rokoko från omkring 1740 med huvudbyggnad, köksflygel och paviljong med festsal. Här kan du gå på guidad visning under sommaren. Trädgården är öppen året runt och nere i brygghuset hittar du ett litet kafé.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till vår tids sommarstugor, men inte stort nog att kallas slott eller herrgård. Huvudbyggnaden uppfördes för den förmögna köpmannafamiljen Claes och Anna Johanna Grill efter arkitekt Carl Hårlemans ritningar.

Svindersvik har varit sommarbostad för olika ägare fram till mitten av 1900-talet. Det har aldrig byggts om och räknas i dag som en av Sveriges bäst bevarade rokokoanläggningar. År 1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet.

När är Svindersvik öppet?

Svindersvik sommarnöje är öppet lördagar och söndagar under sommarsäsong i samband med våra guidade visningar. Du behöver förköpa biljett för att gå på visning.

Under en visning får du upptäcka sommarnöjet på insidan

Förköp biljett till våra guidade visningar. Under visningen får du se huvudbyggnaden med förmak, matsal, sängkammare och kabinett, den separata köksbyggnaden och festsalen i Paviljongen. I rummen kan du se sidenklädda möbler, kinesiska papperstapeter och kakelugnar. 

I huset finns rum med höga trösklar och trappor utan hiss. Vid frågor om tillgänglighet, kontakta gärna: receptionen@nordiskamuseet.se.

Säsongen 2024: lör–sön 25 maj– 8 september

  • Visningar 12, 13, 14 och 15. Förköp biljett (utan förköpt biljett är du inte garanterad plats):

Besök Svindersviks trädgård på egen hand

Svindersviks grönskande trädgård är anlagd efter tidens franska mode och smak för symmetri. De äldsta äppelträdens stammar är idag knotiga och ihåliga, men träden bär ändå frukt varje år. Varje sommar blommar balsamin och krollilja liksom den rodnande Svindersviksrosen med sina nästan rödvitrutiga blommor. Trädgården är öppen att besöka på egen hand året om. 

Nere vid vattnet ligger Svindersviks brygghus med kafé som serverar nybakade läckerheter på säsongens råvaror. 

Familjens Grills sommarnöje

Svindersviks huvudbyggnad byggdes omkring 1740 för Claes och Anna Johanna Grill. Claes Grill var en av dåtidens mest inflytelserika finansmän och blev så småningom en av direktörerna i svenska Ostindiska Kompaniet. Huvudbyggnaden ritades i franskinspirerad rokoko av tidens främsta arkitekt, Carl Hårleman.

Under vinterhalvåret bodde familjen Grill inne i Stockholm, men somrarna tillbringade de på sitt sommarnöje. Familjen roddes ut till Svindersvik med båt. 1780 såldes egendomen och efter flera ägarbyten blev sidenfabrikören Knut August Almgren ny ägare 1863.

Kakelugnar, sidenmöbler och kinesiska tapeter

Huvudbyggnaden har en symmetrisk plan som följer tidens franska mode. I rummen står kakelugnar och sidenklädda sittmöbler från 1700-talet. Rokokotidens intresse för natur och exotism har satt sin tydliga prägel på inredningen.

I husets största sällskapsrum är väggarna klädda med kinesiska papperstapeter med blomster- och fågelmotiv och taket i ett av kabinetten är målat som en luftig sommarhimmel. Många av möblerna har stått här sedan 1700-talets slut. Ett och annat av senare datum har dröjt sig kvar så att man kan känna kontinuiteten genom generationer av ägare.

Gul herrgård omgiven av en lummig trädgård.
Svindersviks sommarnöje i Nacka utanför Stockholm är ett av Nordiska museets kulturhistoriska besöksmål. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Köksflygel och festsal

Huset har en separat köksflygel och ner mot strandkanten ligger Paviljongen, som byggdes till på 1780-talet. Innanför dörrarna öppnar sig en storslagen festsal med en takhöjd på fem meter.

Festsalen har målad väggdekor från 1700-talets slut, en magnifik ljuskrona och sannolikt Sveriges högsta kakelugn. Paviljongen rymmer också en svit gästrum, alla med möbler och inredning från 1700- och 1800-talen.

En stor ljus festsal med magnifik takkrona, flygel och sidentapeter i rosa.
Festsalen i paviljongen till Svindersvik sommarnöje. Foto: Peter Segemark / Nordiska museet

Svindersvik till Nordiska museet 1949

1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Det är en av anledningarna till att anläggningen fortfarande är så välbevarad och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

Svindersvik är ett byggnadsminne

I mars 2024 beslutade Länsstyrelsen att byggnadsminnesförklara Svindersvik. Läs beslutet om byggnadsminnesförklaring av Svindersvik på Länsstyrelsens webbplats.