Lekstugan för skolan
I Lekstugan på Nordiska museet på Djurgården kan du och dina elever upptäcka hur livet kunde sett ut om ni hade levt på en bondgård på 1890-talet. Här hittar du som lärare mer information inför och efter ditt skolbesök.
Besök Lekstugan med skolan
- Lekstugan riktar sig till de äldre barnen i förskolan (4-5 år), elever i förskoleklass och elever i åk 1–3.
- Skolbesöket (som ni behöver förboka) är kostnadsfritt.
- Som skolklass kan ni besöka Lekstugan på egen hand genom att boka in ett besök i förväg. Använd gärna lärarhandledningen för att förbereda ert besök.
- Tyvärr kan vi inte erbjuda pedagogledda besök för tillfället.
- Max 20 barn/elever per grupp (du kan boka ett tillfälle/dag de dagar aktiviteten erbjuds och för max 20 elever i gruppen).
- I Lekstugan kan du och dina elever resa tillbaka till en bondgård på slutet av 1800-talet. Genom lek och fantasi får barnen pröva på livet utan rinnande vatten, elektricitet och skärmar.
Boka ditt skolbesök med vår skolbokning
Se vår utställning Lekstugan på egen hand med din klass. Det är viktigt att du bokar ert besök och en ankomsttid i Lekstugan för att se utställningen så att alla får en bra upplevelse hos oss. Du bokar ditt skolbesök med din klass (du kan boka ett skolbesök med Lekstugan per dag) genom vår skolbokning.
Nyhetsbrev för lärare
Vill du få erbjudanden och veta mer om vårt utbud för skolan? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för lärare och pedagoger!
Priser för skolbesök på Nordiska museet
- Lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs: fri entré.
Entrépris för lärarledda grupper med studenter
- Högskola, universitet, folkhögskola (utom Allmän kurs), Komvux (utom Allmän kurs): 150 kr /student
- Lärare i studentgrupp har fri entré.
Vilken ingång är bäst för skolgrupper?
För att minska köerna vill vi gärna att skolgrupper går in genom tillgänglighetsentrén på gatuplan, till höger om huvudentréns stora trappa. Där det är gott om plats för er klass, nära till skåp och toaletter och sällan kö.
Vid ankomst går du som lärare själv och anmäler ert besök vid disken i passagen på gatuplan eller i receptionen en halv trappa upp.
Du ansvarar för gruppen
Vi rekommenderar tio elever per medföljande vuxen. Maximalt 60 elever per skola och dag kan besöka Nordiska museet. Medföljande vuxna ansvarar för och följer och är med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.
Tänk på allas trivsel
Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.
Läs gärna våra trivselregler här.
Äta på Nordiska museet
Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar pannkakor och barnportioner av dagens rätt varje dag. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i våra utställningar.
Fotografering
Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga våra värdar om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.
Just nu
På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna. Ni kan läsa mer under fliken Boka skolbesök.
Du och dina kollegor leder leken i Lekstugan. I lärarhandledningen (PDF) för Lekstugan finns förslag på de roller som ni vuxna kan ta inne i Lekstugan och konkreta tips på hur ni lägger upp besöket.
Ålder: Lekstugan riktar sig till de äldre barnen i förskolan (4-5 år), elever i förskoleklass och elever i åk 1–3.
Ett besök i Lekstugan kopplar till flera mål i förskolans läroplan, Lpfö18 men också till läroplan för förskoleklass och åk 1–3 inom so-ämnena samt motsvarande formuleringar för anpassade grundskolan, specialskolan och sameskolan.