Gå till innehåll

Nordbor för skolan

Låt din klass utforska 500 år och fyra årstider i utställningen Nordbor genom tusentals symboliska föremål och interaktiva upplevelser. Här hittar du som lärare mer information inför och efter ditt besök med skolan.

Ett svart rum med växtrankor i taket, målningar och föremål. Mitt i rummet en skärm med en film om ett personöde.
I utställningens 1700-talsdel möter du bland andra Peter Forsskål som stred för tryckfriheten. Foto: Hendrik Zeitler/ Nordiska museet

Besök utställningen Nordbor med skolan

Nordbor är Nordiska museets berättelse om människorna i Norden genom 500 år, från Gustav Vasas tid till i dag. Vår utställning Nordbor utforskar hur kulturen och livet i Norden har formats och omformats i möten mellan människor och i samspel mellan naturen och klimatet.

Nordbor går att besöka med alla årskurser men passar extra bra för:

  • Åk 4–9
  • Gymnasiet
  • Motsvarande årskurser inom anpassade skolan, sameskolan och specialskolan
  • Komvux/Folkhögskola (allmänna kurser) och SFI

Här nedan listar vi olika resurser som du kan använda inför, under och efter ditt besök.

Boka ditt skolbesök med vår skolbokning

Se vår utställning Nordbor på egen hand med din klass. Du bokar in ditt skolbesök med din klass genom vår skolbokning.

Nyhetsbrev för lärare

Vill du få erbjudanden och veta mer om vårt utbud för skolan? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för lärare och pedagoger!

Det kändes som att jag andades in det förflutna och hamnade i en annan värld.

Elev från humanistiska programmet

Här hittar du kartan (PDF) över utställningen som sträcker sig över hela plan 4.

  • Ladda gärna ner audioguiden före ert besök för att avgöra vilken variant dina elever ska lyssna på.
    Audioguide Nordbor passar bäst för elever i åk 7 – gymnasiet
    Audioguide Junior passar bäst för mellanstadiet.
  • I utställningen letar eleverna efter en liten orange/rosa liten ”knapp” med en siffra på. Varje siffra motsvarar ett stopp i audioguiden.
  • TIPS: Se till att eleverna stannar vid den monter vars nummer (stopp) de lyssnar på eftersom innehållet i montern är kopplat till det som sägs i audioguiden.

Här hittar du de övergripande texterna (PDF) för varje århundrade. Kanske vill du ladda ner texterna i förväg för att förbereda din klass?

Du och dina elever med egen telefon kan ladda ner vår digitala guide inför besöket. I den hittar ni texter, utställningens filmer och audioguiden. Här hittar du Nordbor i mobilen.

Vilken ingång är bäst för skolgrupper?

För att minska köerna vill vi gärna att skolgrupper går in genom tillgänglighetsentrén på gatuplan, till höger om huvudentréns stora trappa. Där det är gott om plats för er klass, nära till skåp och toaletter och sällan kö.

Vid ankomst går du som lärare själv och anmäler ert besök vid disken i passagen på gatuplan eller i receptionen en halv trappa upp.

Du ansvarar för gruppen

Vi rekommenderar tio elever per medföljande vuxen. Maximalt 60 elever per skola och dag kan besöka Nordiska museet. Medföljande vuxna ansvarar för och följer och är med elevgrupper till och med gymnasiet under hela besöket på museet. Var på plats i god tid för att möta elever som tar sig till museet på egen hand.

Tänk på allas trivsel

Museer är lärmiljöer på liknande sätt som klassrummen i skolan. På museet rör vi oss lugnt och talar i normal samtalston. Vi respekterar och visar hänsyn till andra besökare. Ibland kan vi får röra, men inte förstöra.

Läs gärna våra trivselregler här.

Äta på Nordiska museet

Matsäcksbord finns i Stora hallen, plan 2. Nordiska museets restaurang serverar pannkakor och barnportioner av dagens rätt varje dag. För att skydda våra utställningar ber vi er att inte äta eller dricka i våra utställningar.

Fotografering

Ni får gärna använda kamera eller mobil men utan blixt och stativ i museets utställningar. Fråga våra värdar om det är ok att filma eller fotografera i samband med visningar.

Just nu

På grund av högt besökstryck kan vi för närvarande tyvärr inte ta emot fler elever än 40 från samma skola under samma tid och dag. Istället tipsar vi om att gärna besöka oss på olika dagar, eller om ni har möjlighet att komma till museet med minst två timmar mellan grupperna. Ni kan läsa mer under fliken Boka skolbesök.

Priser för skolbesök på Nordiska museet

  • Lärarledda grupper från förskola, grundskola, gymnasium, grundläggande/gymnasial vuxenutbildning motsvarande komvux inklusive SFI och folkhögskolornas allmänna kurs: fri entré.

Entrépris för lärarledda grupper med studenter

  • Högskola, universitet, folkhögskola (utom Allmän kurs), Komvux (utom Allmän kurs): 150 kr /student
  • Lärare i studentgrupp har fri entré.

Vi poddar i Folkets historia

En dödsdömd farfar, en jublande tiobarnsmamma och en tuff rösträttskämpe – men inga kungar.

I vårt nya poddsamarbete med Folkets historia och Hildurs möter Anders Lundin och våra intendenter elva nordbor ur historien i ett avsnitt i månaden.

Du får veta mer om hur det var att leva under några av de största skeendena i historien. Men istället för de stora namnen får du höra om vanliga nordbor ur verkligheten. Lyssna gärna på poddavsnitten med dina elever både inför och efter skolbesöket.

Man gick verkligen genom tidsperioderna fysiskt och fick en känsla av dem. Det förstärktes av ljussättning, musik, designen och audioguiderna.

Elev från humanistiska programmet