Barnens magiska dag


Familjedag 6 april 2025
Evenemanget har varit
Se våra kommande evenemangVälkommen till vår familjedag på Nordiska museet på Djurgården. Prova spådomskonst och testa lifehacks från förr ur museets hemligaste arkiv. Eller kliv in i barnens historia genom en magisk portal. Allt kan hända och allt är på riktigt i ett museum där magi uppstår och tiden är bakochfram.
Tänk om du hade varit barn för 150 år sedan? I en tid med gröt till middag varje dag. Utan el och mediciner. Men med många hemliga och kloka knep för att spå framtiden eller bota sjukdom. I Nordiska museets hemligaste arkiv har vi många sådana knep sparade. Funkar de än idag? Ge dig ut på en upptäcktsresa genom tid och rum under vår familjedag.
Programmet är baserat på arkivhandlingar och berättelser i Nordiska museets kulturhistoriska samlingar. Medverkande är programledaren Erik Ekstrand (Erik & Mackan, Världens hemskaste sjukdomar SVT, SR), Tuvalisa Rangström (författare) och Nordiska museets egen superarkivarie Marie Steinrud.
Program Barnens magiska dag 2025
11.00–16.00 Spådomskonst – se in i framtiden
Tuvalisa kan spå i teblad! Och läsa spåkort. Kommer du få ett husdjur? Blir det god mat till middag? Eller blir den du gillar kär tillbaka? Fråga Tuvalisa och gör en egen pendel och pendelkarta som du kan spå framtiden med i barnens spådomsverkstad. Passar dig som är 6–10 år.
11.00, 13.00, 14.30: Lifehacks från förr
Blir Erik stark av mögligt bröd? Kan han avslöja en tjuv och få en tårta att flyga? Häng med när Erik Ekstrand får testa nedskrivna gamla knep och lifehacks som vår superarkivarie Marie hämtat från det allra hemligaste arkivet. Funkar de fortfarande tror du? Passar dig som är 6–9 år.
- Boka särskild biljett, det är ett begränsat antal så skynda dig att paxa plats.
11.00–16.00 Öppet hus i Tidsvalvet
Hur hade din dag sett ut om du varit barn på 1880-talet, 1940-talet eller 1980-talet? Genom en magisk portal kliver du rakt in i barnens egen historia. Vi slussar in lagom många barn och vuxna åt gången i vår interaktiva, prisbelönta utställning för alla från 8 år.
11.00–16.00 Öppet hus i Lekstugan
Lek dig igenom de sysslor du skulle ha haft om du varit barn på landet på 1890-talet. Vi slussar in lagom många barn och vuxna åt gången som får klä sig till piga eller dräng i vår bondgårdsvärld. Passar alla från 5 år.
10.00–17.00 Kika in i Dockskåpen
Om du hade varit barn förr i tiden hade du eller någon kompis kanske haft ett dockskåp. Ungefär som de som finns i Stora hallen på museet. Och det kan finnas fler runtom i museet. Kan du hitta dem? (Klart du kan. Du är säkert dagens bästa spanare.) Passar alla åldrar.
10.00–17.00 Uppdrag: Marsipantjuven
Vet du vad? Det verkar hända mystiska saker hos oss på nätterna, för nu är en marsipanfigur borta ur sin monter. Museets historiska gottegrisar är helt klart bland de misstänkta. Hjälp oss lösa fallet. Passar alla åldrar.
10.00–17.00 Uppdrag: Arktis
Har du vad som krävs för att överleva på en av jordens kallaste platser? Anta uppdraget och ge dig ut genom isberget. Passar alla åldrar.
Biljetter
- I entrébiljetten till museet ingår allt utom Lifehacks från förr.
- I biljetten till Lifehacks från förr ingår entré och hela dagens program.
- Pris entrébiljett: Barn 2-18 år: 100 kr, vuxna 170 kr.
- Pris biljett inklusive Lifehacks från förr: 200 kr/person. Begränsat antal biljetter, säkra din plats med förköp.
- Du väljer biljettalternativ i bokningen.

För dig i rullstol eller med barnvagn
- Hiss finns till utställningarna.
- Ramp finns till restaurangen och vissa utställningar.
- Det finns en tillgänglighetsentré, utan trösklar eller trappsteg och med automatisk dörröppnare, till höger om museets huvudentré från Djurgårdsvägen på gatuplan och en på bakgården.
- Tillgänglighetsanpassad toalett finns på gatuplan mitt emot museibutiken på Plan 1. Den ligger nära båda entréerna som är anpassade för hjul. Den är tillgänglig från både höger och vänster sida. Dörren är 90 cm bred.
- P-plats för rörelsehindrade finns vid tillgänglighetsentrén vid huvudentrén på Djurgårdsvägen och vid museets norra gavel (mot Strandvägen). Det finns även en plats vid södra gaveln (mot Gröna Lund).
- Vi har rullstolar att låna. Kom till värdarna i receptionen så hjälper vi till!
För dig med funktionsnedsättning
- Trapporna är markerade på det nedersta och det översta trappsteget. Ledstång finns i många men inte alla trappor.
- Du kan låna förstoringsglas och ficklampor i receptionen.
- Assistanshundar är välkomna på museet.
- Ledsagare eller assistent går alltid in gratis på museet.
För dig med synnedsättning
- I vår audioguide finns syntolkning av utställningen Nordbor
- Det syntolkade spåret kompletterar audioguidens huvudspår i utställningen.
- När du väljer att lyssna på det syntolkade spåret får du ta del av både huvudspåret och syntolkningen.
För dig med allergier
- Det finns levande växter i museets restaurang. Vid särskilda tillfällen kan det även förekomma växter på andra platser i museet.
- I samband med att vi bygger utställningar kan det förekomma damm och starka dofter i museet.
Audioguide på lätt svenska
Gå en visning på egen hand med vår audioguide på lätt svenska
Kommande tillfällen
Evenemanget har varit.
Stort tack för Barnens magiska dag, ett så bra program! Jag var där med min dotter som blir åtta år nu till sommaren och vi var båda väldigt nöjda, glada och smått betagna efteråt.
Det var mystiskt och lite Harry Potter stämning
…väl lämpat för magitemat, själva byggnaden påminner ju lite om Hogwarts
Våra besökare på Barnens magiska dag 2023