Gå till innehåll
Program

Naturmaterial med potential

Två brunhåriga kvinnor i varsin porträttbild.

Designsamtal 8 feb kl 14

Visa alla tider

Begränsat antal platser

Samlingssalen

I samband med Stockholm Design Week har Nordiska museet och Finlandsinstitutet bjudit in de prisbelönta formgivarna Mari Koppanen och Emma Dahlqvist för ett samtal om deras innovativa design med naturmaterialen näver och amadou.


Mari Koppanen är aktuell med utställningen KÄÄPÄ  på Nordiska museet och kommer tillsammans med Emma Dahlqvist samtala om om naturmaterial i modernt konsthantverk – uttryck, användningsmöjligheter, egenskaper och materialtillgång. De arbetar båda två med traditionella tekniker och material från träd i en strävan efter att förmedla kunskap från naturen genom sina verk. De experimenterar med materialens förmåga att få textila eller läderartade kvaliteter. Samtalet modereras av Finlandsinstitutets direktör Wivan Nygård-Fagerudd.    

  • Samtalet är på engelska
  • Programmet är i Samlingssalen
  • Biljetten till samtalet gäller även till museets alla utställningar hela dagen.

Mari Koppanen är en prisbelönt finländsk formgivare och doktorand på Oslo konsthögskola. I sina verk utforskar Koppanen det läderliknande naturmaterialet amadou, som utvinns från fnöskticka, en svamp som växer på lövträd.  Genom sitt arbete med biomaterial strävar Koppanen efter att utforska potentialen i hållbara naturresurser på ett innovativt sätt. Utställningen KÄÄPÄ  pågår fram till den 27 april 2025.

Emma Dahlqvist är känd bland annat för sina experimentella arbeten i björknäver. Dahlqvist kombinerar konventionella metoder, ofta djupt rotade i slöjdtraditionen, med digital teknik. På detta sätt vidgas upplevelsen av och kvalitéerna hos ett material. Hon har skrivit två böcker om näverslöjd, har ställt ut nationellt och internationellt och tilldelats priser och utmärkelser för sin konst. Emma gör regelbundet workshops på Nordiska museet, håll utkik i vårt kalendarium.

Logotyp för Stockholm Design Week.
Logotyp för Finlandsintitutet

Kommande tillfällen

  • lördag 8 februari 2025, 14:00-15:00