Gå till innehåll
Program

Döden, döden, döden

En klänning som använts vid begravningen av ett barn ligger på svart bakgrund omgiven av rosa pappersrosor och pärlor.
Svepning för en liten adelsflickas begravning, detalj ur 1600-talsdelen "Dygd och död" i basutställningen Nordbor. Foto: Hendrik Zeitler / Nordiska museet

Samtal 23 okt 17.30

Visa alla tider

Begränsat antal platser

Plan 1

Samlingssalen

Välkommen till Nordiska museet den 23 oktober för ett samtal om vårt förhållningssätt till döden, sorg och begravning genom tiderna. Med avstamp i vår nya basutställning Nordbor resonerar våra intendenter med inbjudna gäster.

Vad har vi för inställning till döden i vårt sekulariserade samhälle?  Vad säger vi till någon som är i sorg? Kan vi utforma en begravning hur som helst?  Hur såg döden och sorgen ut under 1600-talet? Hur sörjde en förälder sitt barn då och skiljer det sig mot hur det kan se ut idag?

Vi tar oss an döden, det svåraste men samtidigt mest naturliga som finns, i ett samtal som leds av Ulrika Hjalmarsson Neideman.

Medverkande

David Thurfjell

David Thurfjell, religionshistoriker och författare, kommer tala utifrån sin forskning om livssyn bland sekulariserade nordbor. Det kommer handla om den ordlösa tystnad inför tillvarons gränser som präglar denna grupp, samt om känslan av tillit och samhörighet som många finner i naturen. 

Conny Sohlberg

Begravningsentreprenör, Borgerlig Officiant och Nationell Presstalesperson Fonus. Med en bakgrund från vården har han sedan 2015 företrätt Fonus i många olika begravningsmöten och ceremonier. Som utnämnd till en av Svenskt Näringslivs Superkommunikatörer 2023 företräder han begravningsbranschen i modern tid. 

Maria Maxén

Intendent på Nordiska museet. Maria berättar med utgångspunkt från utställningen Nordbor om människors möte med döden och praktiker kring döden. I arbetet med Nordbor har Maria fokuserat på döda barn, sorg och minneskulturen kring döden. Föremål i utställningen och i museets samlingar som berättar om hur Nordbor dör lyfts fram. 

Jonas Engman

Intendent och etnolog vid Nordiska museet. Föredragets utgångspunkt är vår tids ambivalenta syn och behandling av döendet. Ett fokus är hur döden ter sig genom dagens ritualer och begravningsplatser.  Hur kan vi förstå pumpor på kyrkogårdar under Alla Helgons dag? 

Ulrika Hjalmarsson Neideman

Kvällens moderator är till vardags programledare för Kropp & Själ i SR P1. Hon har jobbat som journalist sedan början av 90-talet och har medverkat i en rad produktioner i Sveriges Radio. Bland annat i Studio Ett och Vetenskapsradion.

Det enda vi med säkerhet vet om livet är att vi på olika sätt kommer att komma i kontakt med döden. Vi kommer att förlora någon som står oss nära, vi kommer att uppleva sorg och vi kommer att dela andras sorg. Ändå är det svårt för många svenskar att prata om och närma sig döden.

Ur Fonus rapport Svenskarna och döden

Kommande tillfällen

  • onsdag 23 oktober 2024, 17:30-19:00