Gå till innehåll
Program

Historiens och framtidens mat

En svartvit bild på en man i keps som sitter med sin mjölkflaska och smörgås.

Samtal 9 okt 17.30

Visa alla tider

Begränsat antal platser

Samlingssalen

Stora hallen

Evenemanget har varit.

Se vad vi har på gång under "Evenemang" .

Välkommen till ett samtal på Nordiska museet om nordborna och maten den 9 oktober. Hur har vi ätit de senaste femhundra åren? Maja Alskog Bredberg, Olga Grönvall Lund, Johan Björkman och Sébastien Boudet pratar mathantverk, måltidskultur och framtidens mat med vår intendent Ulrika Torell.

Välkommen till en kväll om den hållbara maten – historiska kosthåll och framtidens ätande. Kan vi fortsätta äta som vi gör idag? Kan vi återknyta till äldre traditioner och förbättra klimatet, miljön och folkhälsan på kuppen? 

Medverkande i Samlingssalen

Olga Grönvall Lund

Grundare av Reformaten, en organisation som vill göra det enkelt att äta rätt. Olga talar om hur matproduktion, reklam och konsumtion fungerar och hur de påverkar både vår hälsa och planet.

Maja Alskog Bredberg

Maja lämnade reklambranschen för biodynamisk trädgårdsmästarutbildning. Hon ägnar sig åt jorden på heltid och instagramkontot Growing Thoughts. Podden I tomaternas skugga och nyligen utkomna boken Till växten – en kärlekshistoria handlar om marknadens logik, smutsiga händer och följderna av att vi har färska tomater på svenska tallrikar oavsett säsong. 

Johan Björkman

Johan Björkman var under många år kökschef på enstjärniga restaurang Koka och huserar numera i köket på Poppels Citybryggeri i Göteborg. I sin bok Det nordiska skafferiet delar han med sig av uppdaterade tekniker av traditionella konserveringsmetoder. Johan torkar, fermenterar, lägger in, mixar eget örtsalt och smaksätter olja och vinäger. Och på det viset har han tillgång till örter och grönsaker året om.

Sebastién Boudet

Fransmannen Sébastien Boudet är en av Sveriges mest kända bagare och matprofiler. Han brinner för gamla kulturspannmål och ett ekologiskt jordbruk som bevarar den biologiska mångfalden och skyddar jorden.

Ulrika Torell

Intendent på Nordiska museet, mat- och måltidshistoriker och kvällens moderator. Hennes forskning rör bland annat konsumtionsmönster, butiks- och handelshistoria, köksrummets historia, kafékultur och hur sockret inlemmades i svenska kosthåll. Ulrika inleder kvällen om nordiska mattraditioner och hur vi kan lära av historien.    

En kvinna i svart polo står med korslagda armar och ler mot kameran.
Olga Grönvall Lund, grundare Reformaten. Oscar Ajax
En kvinna står med två rovor i händerna i solnedgång.
Maja Alskog Bredberg Volante

Ät före eller efter samtalet – Sebastién Boudet och Johan Björkman gästspelar 16-20

Ta chansen och smaka på framtiden när Sébastien Boudet och Johan Björkman gästar köket. Vi erbjuder två mellanrätter med klimatsmarta råvaror, hantverksviner, cider och pét-nat. Johan Björkman gör fermenterade morötter som en perfekt eftermiddags-snack. Det finns alltid många olika alkoholfria alternativ och fika att välja på i Nordiska museets restaurang.

Kommande tillfällen

Evenemanget har varit.