Historiens och framtidens mat
Samtal 9 okt 17.30
Visa alla tiderEvenemanget har varit.
Se vad vi har på gång under "Evenemang" .
Välkommen till ett samtal på Nordiska museet om nordborna och maten den 9 oktober. Hur har vi ätit de senaste femhundra åren? Maja Alskog Bredberg, Olga Grönvall Lund, Johan Björkman och Sébastien Boudet pratar mathantverk, måltidskultur och framtidens mat med vår intendent Ulrika Torell.
Välkommen till en kväll om den hållbara maten – historiska kosthåll och framtidens ätande. Kan vi fortsätta äta som vi gör idag? Kan vi återknyta till äldre traditioner och förbättra klimatet, miljön och folkhälsan på kuppen?
Medverkande i Samlingssalen
Olga Grönvall Lund
Grundare av Reformaten, en organisation som vill göra det enkelt att äta rätt. Olga talar om hur matproduktion, reklam och konsumtion fungerar och hur de påverkar både vår hälsa och planet.
Maja Alskog Bredberg
Maja lämnade reklambranschen för biodynamisk trädgårdsmästarutbildning. Hon ägnar sig åt jorden på heltid och instagramkontot Growing Thoughts. Podden I tomaternas skugga och nyligen utkomna boken Till växten – en kärlekshistoria handlar om marknadens logik, smutsiga händer och följderna av att vi har färska tomater på svenska tallrikar oavsett säsong.
Johan Björkman
Johan Björkman var under många år kökschef på enstjärniga restaurang Koka och huserar numera i köket på Poppels Citybryggeri i Göteborg. I sin bok Det nordiska skafferiet delar han med sig av uppdaterade tekniker av traditionella konserveringsmetoder. Johan torkar, fermenterar, lägger in, mixar eget örtsalt och smaksätter olja och vinäger. Och på det viset har han tillgång till örter och grönsaker året om.
Sebastién Boudet
Fransmannen Sébastien Boudet är en av Sveriges mest kända bagare och matprofiler. Han brinner för gamla kulturspannmål och ett ekologiskt jordbruk som bevarar den biologiska mångfalden och skyddar jorden.
Ulrika Torell
Intendent på Nordiska museet, mat- och måltidshistoriker och kvällens moderator. Hennes forskning rör bland annat konsumtionsmönster, butiks- och handelshistoria, köksrummets historia, kafékultur och hur sockret inlemmades i svenska kosthåll. Ulrika inleder kvällen om nordiska mattraditioner och hur vi kan lära av historien.
Ät före eller efter samtalet – Sebastién Boudet och Johan Björkman gästspelar 16-20
Ta chansen och smaka på framtiden när Sébastien Boudet och Johan Björkman gästar köket. Vi erbjuder två mellanrätter med klimatsmarta råvaror, hantverksviner, cider och pét-nat. Johan Björkman gör fermenterade morötter som en perfekt eftermiddags-snack. Det finns alltid många olika alkoholfria alternativ och fika att välja på i Nordiska museets restaurang.
Kommande tillfällen
Evenemanget har varit.