Hållbarhet på Nordiska museet
Hållbarhet är ett av Stiftelsen Nordiska museets fyra värderingar som vägleder organisationen i hur vi bedriver vår verksamhet. Här får du exempel på hur vi beaktar hållbarhet på museet.
Stiftelsen Nordiska museet har som långsiktigt mål att bli en naturlig och för samhället attraktiv arena för hållbarhetsarbetets tre delar – socialt, ekonomiskt och miljömässigt. Våra fyra värderingar är Kunskap, Inspiration, Tydlighet och Hållbarhet. Våra värderingar vägleder oss i hur vi bedriver verksamheten. Vikten av hållbarhet speglar vi också i våra utställningar, exempelvis Arktis – medan isen smälter.
Samarbete på Djurgården i Stockholm
Nordiska museet samarbetar med och är en aktiv aktör inom Kungliga Djurgårdens Intressenters Hållbarhetsgrupp. Här samverkar vi tillsammans med många andra aktörer på Djurgården och arbetar systematiskt och organiserat för en långsiktig hållbar utveckling.
Vårt gemensamma arbete har bland annat uppmärksammats med Green Destinations Platinum Award 2022.
Våra mål inom hållbarhet
På Stiftelsen Nordiska museet:
- ska alla kunna ta del av våra utställningar och erbjudanden, idag och i framtiden. Därför arbetar vi långsiktigt med att utveckla och rusta museet och byggnaden för framtidens museiupplevelse och besökare
- strävar vi efter hög biologisk mångfald i jord och skogsbruk
- källsorterar vi förpackningar och andra restprodukter för återvinning
- beaktar vi aspekter på det hållbara samhället i forskning, dokumentation, vård och bevarande liksom i kunskapsproduktion genom utställningar och i programverksamheten
- arbetar vi kontinuerligt med energioptimering i våra byggnader
- arbetar vi med att först återbruka det vi har och laga det som går. Vi vill ta hand om de fantastiska byggnader och föremål som finns hos oss på bästa sätt.
- undviker vi kemikalier eller material som kan skada våra museiföremål och medarbetares arbetsmiljö
- arbetar vi för en hållbar och trivsam arbetsmiljö.
Stiftelsens parker och trädgårdar
Vi främjar biologisk mångfald och att odla och arbeta på ett hållbart sätt i våra parker och trädgårdar.
Här är våra närmaste planer:
Julita gård och trädgårdar
- Vi klipper inte gräset så ofta och låter i stället delar av gräsmattorna i våra parker blomma. På så sätt minskar vi transporter och klipptid och därmed avgaser och utsläpp. Dessutom främjar vi den biologiska mångfalden och gynnar de vilda pollinatörerna
- Vi omvandlar löpande gräsmatta till äng eller blomstrande gräsmatta med start 2023.
- När vi planterar ställer vi spaden åt sidan. Vi bygger rabatterna på höjden med organiskt material och låter jordens mikroliv som består av maskar, insekter, svamphyfer, kvalster och bakterier göra jobbet med att luckra jorden för att få en näringsrik och väl syresatt odlingsjord.
- Vi påbörjade uppbygget av en Kulturväxtrabatt under våren och försommaren 2023.
- I Kulturväxtrabatten kommer vi att samla de perenna växter som vi har i uppdrag att bevara i vårt klonarkiv. Här ska du få se och utforska våra kulturväxters historia.
- Många av växterna har en historia som man kan följa så långt tillbaka i tiden som till sekelskiftet 1900.
- I vårt nya leklandskap får återvunna byggnadsdetaljer och material från skog och mark bli en del av fantasilekarna.
Tyresö slott och park
- Vi övergick till perenner på terrasserna våren 2023.
- Vi bytte ut granar vid Minneskapellet under hösten 2023.
Svindersvik sommarnöje
- Vi omvandlar gräsmatta till äng eller blomstrande gräsmatta med start 2023. Omvandlingen får löpa vidare under kommande år.
Museibutik och restaurang
I vår museibutik har vi en tydlig inköpspolicy med höga hållbarhetsambitioner. Idag är minst 75 % av våra produkter i museibutikerna tillverkade i Norden eller Sverige och vi gör inköp så hållbart som möjligt genom att synka transporter, och i fråga om ursprung, tillverkning och material i produkterna. Vi strävar efter att ersätta alla livsmedel vi säljer till ekologiska och tar bort de som inte är ekologiska.
Nordiska museets restaurang och Kafé Lusknäppen på Djurgården är medlemmar i nätverket Hållbara restauranger.