Föremål från vanligt folk och berömda personer
Museets grundare Artur Hazelius börja samla föremål år 1872. Ett nätverk av frivilliga hjälpte till, Artur kallade dem ”skaffare”.
I början låg fokus på allmogekulturen: dräkter, kläder och vardagsföremål som tillhört vanliga människor, som möbler, väggbonader, serviser och matbestick. Men i samlingarna finns också barkbröd och engångstallrikar. Bland de äldsta föremålen finns en märklig kubbstol från Norge, uthuggen ur en trädstam på 1500-talet.
Senare samlade museet också in minnen från berömda personer. Carl von Linnés förstoringsglas, Carl Michael Bellmans musikinstrument, August Strindbergs Ockulta dagbok, minnessaker från operasångerskan Jenny Lind och kläder som tillhört Axel von Fersen och Olof Palme är några exempel.
Och längre fram också föremål från högre samhällsklasser, som Årstafrun Märta Helena Renstiernas berömda dagbok, Gustaf Banérs hängsmycke som han gav till sin dotter innan han gick ut för att halshuggas vid Linköpings blodbad år 1600. Och en fåtölj där Gustav III kanske segnade ned efter att ha blivit skjuten på operan.
Föremål som anknyter till samisk kultur och historia
Nordiska museet har en väldigt omfattande samling av föremål med anknytning till samisk kultur och historia. Det var tidigt ett område som intresserade Hazelius som en del av museets ambition att samla med ett nordiskt perspektiv. Sammanlagt handlar det om mer än 8 000 föremål samt omfattande arkivhandlingar och fotografier. Du kan se flera hundra samiska föremål på museet i utställningarna Nordbor och Arktis – medan isen smälter.
Nordiska museet har genomfört en utredning kring framtiden för museets samiska samling i dialog med representanter för det samiska samhället. Syftet är att få kunskap om hur ett brett återförande skulle kunna se ut från samiskt perspektiv och hur relationen till det samiska samhället kan stärkas.
Forskarbesök i föremålssamlingarna
Det finns möjlighet till forskarbesök i våra föremålssamlingar. Vill du göra en förfrågan?
Kontakta Fredrik Svanberg, chef för Avdelning Kulturhistoria på Nordiska museet
Levande kulturväxter
Nordiska museet är ett av få museer i världen som arbetar med att bevara så kallade levande samlingar. Våra består av levande kulturväxter, pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle, och finns på Julita gård. Vi bedriver arbetet med att bevara levande samlingar i genbanker i samarbete med det Nationella programmet för odlad mångfald, POM.
Utforska våra föremålssamlingar på Digitalt museum