Gå till innehåll

Tyresö slott

Tyresö slott och park berättar om livet kring ett slott vid sekelskiftet 1900. Vackert beläget i Stockholms södra skärgård med en engelsk park och medelhavsinspirerad trädgård.

Om Tyresö slott

Slottet är byggt på 1630-talet, men idag visar det hur det såg det ut i början av 1900-talet. Då skapade de sista privata ägarna Claes och Caroline Lagergren ett praktfullt och bekvämt hem åt sig och sina söner i det natursköna Tyresö.

Med inspiration från Italien förnyade de slottsträdgården med terrasser, och förskönade omgivningarna med rosor, pioner och fruktodlingar. De installerade också telefon, centralvärme och badrum. Samtidigt uppfördes nya ekonomibyggnader och personalbostäder.

När är Tyresö slott öppet?

Gå på visning i slottet under sommarsäsongen

Lördagar och söndagar under sommartid kan du gå på guidad visning i slottet. Förköp din biljett.
Vi öppnar igen för visningarna försommaren 2025.

Under en guidad visning får du en inblick i hur man levt och arbetat här. Du får lära känna människorna och platsen, från 1600-talet till 1930. Du får till exempel höra mer om Maria Sofia De la Gardie och om tjänstefolkets sysslor till vardag och fest. I huvudvåningen får du bland annat se matsalen, serveringsrum, bibliotek och salonger. På övervåningen sovrum, badrum och det lilla katolska kapellet.

Det finns ingen hiss i slottet och vissa rum har höga trösklar. Undrar du över tillgängligheten? Hör av dig till oss på receptionen@nordiskamuseet.se.

Gabriel Gustafsson Oxenstiernas slott

Riksrådet Gabriel Gustafsson Oxenstierna lät bygga Tyresö slott som stod klart på 1630-talet. Tyresö kyrka strax intill är uppförd 1641. Egendomen har haft många ägare under sin snart 400-åriga historia och slottets utseende och omgivningar har förändrats genom åren.

Claes och Caroline Lagergren köpte slottet 1892

Claes Lagergren var markis och påvlig kammarherre i Rom. Under större delen av sitt liv tjänstgjorde han varje år vid Vatikanen. Där mötte han sin hustru, amerikanskan Caroline Russell från New York. Med hennes förmögenhet köpte paret Tyresö slott 1892.

Kort därefter påbörjades en om- och tillbyggnad av hela egendomen i nationalromantisk anda, ledd av arkitekten Isak Gustaf Clason. Ett besök på Tyresö slott är en resa genom olika tidslager. Hemmet är fyllt av möbler, konst, fotografier, böcker och reseminnen.

Tyresö var en stor arbetsplats med många anställda. På familjen Lagergrens tid låg rum för tjänstefolket, ekonomiutrymmen och kök i den östra flygeln.

Nordiska museet bevarar Tyresö slott sedan 1930

Claes Lagergren testamenterade slottet med samlingar och markområden till Nordiska museet år 1930. Sedan 1932 visar vi slottet för besökare under sommarsäsong.

Byggnadsminne och riksintresse

Tyresö slott med omgivningar är klassat som statligt byggnadsminne sedan 1991 och förklarat som riksintresse för kulturmiljövården. Slottsområdet med park och bebyggelse har så speciella kulturhistoriska värden att det anses vara betydelsefullt för landet i stort.  

Tyresögodsets utbredning var som allra störst på 1600-talet, ytan motsvarar idag Tyresö kommun.

Upptäck parken på egen hand året runt

Upptäck slottsområdets byggnader och tjänstebostäder, njut av skärgårdsliv på Notholmen och se årstidernas växlingar i den lummiga engelska parken – en av de första i sitt slag i Sverige, utformad av trädgårdsarkitekten Fredrik Magnus Piper i slutet av 1700-talet. Här kan du ha picknick bland ekar och äppelträd och strosa längs slingrande stigar. Parken är öppen året runt.

På slottsområdet hittar du också kaféer, en restaurang, en handelsträdgård och vandrarhemmet Prinsvillan på Lilla Tyresö. Notholmen har fina badklippor.

Tänk på att det råder eld- och grillningsförbud i Tyresö slott och park.

Följ en vandringsslinga i parken

Upplev en rofylld vandring med ett andligt eller ett kulturhistoriskt naturspår. Den kulturhistoriska slingan bygger bland annat på citat ur markis Claes Lagergrens dagboksanteckningar. I naturspåret kan man lära mer om engelska parken och dess flora och fauna.

Slingan är cirka 2,5 km lång, hämta kartan i församlingshemmet eller ladda ner kartan som pdf-fil.  Vandringslingan är ett samarbete mellan Tyresö församling, Tyresö kommun och Nordiska museet.

Välkommen att göra en bokningsförfrågan om en enkel vigsel i Tyresö slottspark. Det är en av flera unika kulturhistoriska miljöer inom stiftelsen Nordiska museet.

Det finns inga avskilda delar av parken att boka och det går inte att stänga av något område. Genom att boka får ni ett bevis på att ni får hålla till på platsen det specifika datumet och tiden, ifall någon annan skulle befinna sig där vid den tidpunkten.

Här är en karta över vigselplatser i Tyresö slottspark (pdf).

Villkor för att nyttja plats i Tyresö slottspark

  • Max 50 deltagare.
  • Ni får ställa upp max 6 (egna) stolar på platsen för vigseln men inga bord eller tält.
  • Biltransporter är inte tillåtna inom området.
  • Nordiska museet har ingen möjlighet att hjälpa till med arrangemanget.
  • Ni har totalt 3 timmar till förfogande inklusive förberedelse och avetablering.
  • Stiftelsen Nordiska museet som förvaltar Tyresö slott tar ut en hyreskostnad på 5 000 kr (momsbefriad) för nyttjande av platsen i slottsparken för vigseln. Du får en faktura i efterhand (om du inte avbokat före ditt inbokade datum).

Var ute i god tid så att ni kan boka in er när ni önskar. Vi meddelar om platsen redan är upptagen. Invänta vår bokningsbekräftelse/ett tillstånd.

Mejla din bokningsförfrågan

Skicka din bokningsförfrågan till bokning@nordiskamuseet.se. Uppge önskat datum, tidpunkt, plats och antal deltagare samt kontakt- och adressuppgifter inkl. personnummer.

Integritetspolicy

Nordiska museet värnar om din personliga integritet. Vi strävar efter att alltid skydda dina personuppgifter på bästa sätt och att behandlingen lever upp till kraven i Dataskyddsförordningen GDPR. Läs vår integritetspolicy.

Nordiska museet driver inte kafé eller restaurang i egen regi på området men du hittar ett antal matställen runtom slottet i annan regi: