Minnestavla över pojke som gick vilse 1791
Det hänger en trätavla vid Bäckvallens fäbodvall i Härjedalen. Den berättar om lille Olof Pehrsson som gick vilse i juni 1791. När tavlan blir tärd av väder, vind och tidens tand byts den ut. Den andra minnestavlan i ordningen finns i Nordiska museets samlingar.
Kom han bort under flytten av korna från byn? Eller gick han olovandes iväg från fäboden för att komma till farmor som följt korna ut på bete? Det vet vi inte.
Det vi vet är att det dröjer nästan två veckor av sökande tills han blir återfunnen. Det är Kjerstin Pehrsdotter, en av bujäntorna som tar hand om kor och getter vid en annan fäbod i närheten, som till slut hittar Olof. Då är den treåriga lilla kroppen livlös.
På platsen sätter Kjerstins make upp den här minnestavlan. Texten lyder ”Barnet OPS i Elfros blef på det. ställe död d. 16 iuni bortkom d. 3 iuni, igenfunnen af KPD 1791”.
Barnet OPS i Elfros blef på det. ställe död d. 16 iuni bortkom d. 3 iuni, igenfunnen af KPD 1791.
Folket i bygden vårdar fortfarande minnet av Olof Pehrsson. När tavlan blivit tärd av tidens tand, väder och vind sätter man upp en ny. Den här tavlan är tillverkad 1890 och ersatte den första tavlan. 1920 var det återigen dags för en ny, och museet förvärvade då tavlan från 1890. Nu kan du se den i vår utställning Nordbor. På platsen där Kjerstin hittade Olof kan du se den nuvarande minnestavlan.