Gå till innehåll

DUKADE BORD

Bord med festdukning med vaser, blombuketter, vikta linneservetter.
Ett bord är dukat för fest med tenntallrikar och ostron, mitt på bordet en dekoration i form av en uppstoppad svan med en stek i.
Stolt svan för steken, detalj ur utställningen Dukade bord. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

3 okt 1955 – tills vidare

30–45 min

Audioguide

Audioguide för barn

Ingår i ord. entré

Plan 3

Vår utställning Dukade bord berättar om mat, dryck, seder och bruk i samband med måltider under fem århundraden, från 1500-talet till omkring 1950.

Utställningen Dukade bord öppnade redan 1955 och är fortfarande mycket omtyckt. Du kanske har hört talas om ”svanen”? Den minns många från sitt första besök hos oss.

Ett dukat bord med ett fat ostron och en uppstoppad svan mitt på bordet.
Bordsdekoration ur Nordiska museets samlingar. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Tio interiörer med dukat för fest

Du får se pampiga och eleganta dukningar varvade med det mer sparsmakade. Utställningen presenterar tio större och mindre interiörer med uppdukade bord ur slotts-, herrgårds- och borgerliga miljöer. Det finns bord för frukost, middag och fest, för konfekt, punsch och brännvin. Dessutom ett stort bord för kaffekalas och ett litet för te.

En kavalkad av bestick, dryckeskärl och serviser 

Du kan också se hur servisgods, dryckeskärl och bestick förändrats och utvecklats genom tiderna. I sidomontrar finns mängder av vackra och intressanta föremål som hör till det dukade bordets historia: bägare, kannor och krus, flaskor, karotter, terriner, tallrikar av olika material, smörgåsgaffel, sardingaffel, kaviarspade, sockertång, toddysked och mycket mer.

Utvalda bord från 1500-talet till 1950

I utställningen visas dukade bord från 1500-talet till 1950: stora fester, kaffekalas, tebjudning och brännvinsbord. 

Höjdpunkter

1

Stolt svan för steken

Ett dukat bord med ett fat ostron och en uppstoppad svan mitt på bordet.

1

Stolt svan för steken

Dukningen ska vara vacker och imponera på 1600-talet, som här med en stekt svan mitt på bordet. Fjäderskruden användes många gånger, man lade bara dit en ny stek.

Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

2

Brännvinsjungfru

2

Brännvinsjungfru

Får det vara en sup? Upphälld ur näpen brännvinsjungfru i moderiktig stass, tillverkad i Höganäs 1840 av blyglaserat lergods.

Foto: Nordiska museet

3

Pastejstoppad skogsfågel

En uppstoppad fågel som det ligger en pastej i på ett silverfat.

3

Pastejstoppad skogsfågel

Lägg märke till mathistoriens raffinerade rätter och dukningsdetaljer, till exempel den lilla duvan som bjuder in till fest i ett exklusivt hem.

Foto: Mats Landin/ Nordiska museet