Gå till innehåll

KÄÄPÄ

En skål i naturmaterialet amadou står i en nisch mot en vit vägg, ljus faller in och skapar ett skuggspel från fönstret, skuggor av händer sysn runtom skålen.

6 februari–27 april 2025

15–30 min

Ingår i ord. entré

Plan 3

Nordiska museet presenterar ett designgästspel med konsthantverk av prisbelönta finländska formgivaren Mari Koppanen. Hon utforskar det läderliknande naturmaterialet amadou, på finska kääpä, som utvinns från en svamp som växer på lövträd.

Designutställningen öppnar på Nordiska museet under Stockholm Design Week 2025 och är ett samarbete med Finlandsinstitutet. Pågår 6 februari till och med 27 april 2025.

Närbild på två skålar tillverkade i amadou, ett naturmaterial som utvinns ur svampen fnöskticka. De står på ett stengolv, ljus faller in och skapar ett skuggspel över dem.
Skålar Sensorial Bowls av Mari Koppanen Foto: Mari Koppanen
En skål i naturmaterialet amadou står i en nisch mot en vit vägg, ljus faller in och skapar ett skuggspel från fönstret, skuggor av händer sysn runtom skålen.
Skål Sensorial Bowl av Mari Koppanen. Foto: Mari Koppanen

Hyllning till ett bortglömt naturmaterial

Det läderliknande naturmaterialet amadou utvinns från fnösktickan, en svamp som växer på lövträd. I utställningen Kääpä, som är finska för ticka, kommer svampen till liv i form av olika material- och designexperiment.

Mari Koppanen kombinerar ett kulturhistoriskt och nutida perspektiv på materialet i denna extraordinära svamp. Tickor har inte bara skördats utan också odlats i Europa en gång i tiden. I Norden har amadou traditionellt används till exempel för eldning och inom folkmedicin.

Materialet är mycket relevant idag eftersom det delar många egenskaper med djurläder.

I sitt arbete med att utforska potentialen i hållbara naturresurser på ett innovativt sätt vill Mari Koppanen förmedla och utveckla kunskapen om materialet amadou.

Nordisk hantverkstradition och modern form

– Fokus ligger på modernt konsthantverk. Men KÄÄPÄ är också en hyllning till, och en studie av, det ofta bortglömda materialet. Jag har inspirerats av både den gamla hantverkstraditionen och av fnösktickans formspråk och egenskaper, säger Mari Koppanen.

Koppanen framhåller användning av amadou i ett nordiskt hantverksammanhang. I Norden växer fnösktickan huvudsakligen på björken. Därför använder hon gärna även björk och björkvril i sina verk. Hon undersöker också materialets texturer genom att experimentera med det i traditionell vävningsteknik. 

Närbild på en björk stam där det växer tickor, en hand med en yxa skördar dem.
Foto: Mari Koppanen
Närbild på svamen fnöskticka, från vilken det läderliknade naturmaterialet amadou, på finska kääpä, utvinns.
Foto: Mari Koppanen

Allt som behövs finns inuti tickan

Mari Koppanen, formgivare
En ung kvinna sitter i en stol vid ett bord med en vit vas och blickar åt sidan ut genom ett fönster, hon är klädd i linnekläder.
Den finländska prisbelönta formgivaren Mari Koppanen. Foto: Laura Koppanen

Om Mari Koppanen

Mari Koppanen är en prisbelönt finländsk formgivare och doktorand på Oslo konsthögskola.

Genom sitt arbete med biomaterial strävar Koppanen efter att utforska potentialen i hållbara naturresurser på ett innovativt sätt. Hon tar aktivt hänsyn till etiska, miljömässiga och sociala frågor i sitt arbete.

Utställningen KÄÄPÄ pågår mellan 6 februari och 27 april 2025. Ett samarbete mellan Finlandsinstitutet och Nordiska museet på Djurgården.

En kvinna med flätat hår står med ryggen mot kameran och speglar sig, hon är klädd i en väst i naturmaterialet amadou.
Väst i amadou av Mari Koppanen. Foto: Mari Koppanen
Närbild på en kvinnas överkropp klädd i vit blus med en väst över med dekorationer gjord i naturmaterialet amadou,
Foto: Mari Koppanen